Wegańskie ciasteczka Hit

składniki

  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 50g banana
  • 80g ksylitolu/erytytolu
  • 160g maki orkiszowej/owsianej
  • 40g waniliowego proszku budyniowego bez cukru lub dowolnej skrobi (np. ziemniaczanej, z tapioki)
  • 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie suche składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
2. Banana, olej i mleko zmiksuj na gładkie puree i dodaj do suchych składników. Całość zagnieć na zwarte ciasto.
3. Od masy odrywaj kawałki (wielkości  sporego orzecha włoskiego), formuj kuleczki,  spłaszczaj i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (możesz także rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 mm i wykrawać ciasteczka szklanką. W tym przypadku pamiętaj aby stolnice, wałek oraz ciasto oprószyć mąką aby łatwiej się wałkowało).
4. Piecz w 180 stopniach przez około 11 minut (gotowe ciasteczka powinny być lekko twardawe na wierzchu). 
5. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystygnięcia.

składniki na krem

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 30 ml dowolnego mleka
  • ksylitol/erytrytol (wedle uznania, ja pominęłam)

WYKONANIE
1. Czekoladę, mleko i ewentualnie słodzik rozpuść w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać). Całość dobrze wymieszaj oraz pozostaw do całkowitego zastygnięcia.
2. Gęstym już kremem przełóż wystudzone ciasteczka.
3. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.