Tarta oreo

Tarta oreo… która naprawdę smakuje jak oreo! Kakaowy, kruchy spód wypełniony mlecznym kremem z kawałkami ciasteczek a wszystko to polane musem czekoladowym… na samą myśl aż ślinka cieknie! I jeszcze dodam, że wcale to nie jest trudne! Całość, razem z przygotowaniem, pieczeniem i sprzątaniem zajmuje około 25 minut! Serio, serio! Trzeba tylko ćwiczyć silną wolne aby poczekać żeby wszystko ładnie stężało. A ta tarta naprawdę musi być dobra, bo nawet mój brat powiedział, ze smakuje jak oreo!! A już chyba większego komplementu dostać nie mogłam. Dlatego z czystym sercem polecam Wam te ciasto i serdecznie zapraszam po przepis 😉

UWAGA! ja użyłam blaszki o średnicy 16cm. Sprawdź proszę, ile mierzy twoja. Jeśli będzie dużo większa – podwój ilość składników.

składniki na spód

  • jajko
  • 200g mąki gryczanej/orkiszowej/owsianej
  • 70g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 55g ksylitolu/erytrytolu
  • 40g kakao
  • 3 łyżki dowolnego mleka
  • pół łyżeczki soli

WYKONANIE
1. Wszystkie składniki porządnie zagnieć (Gdyby ciasto było zbyt kruche dodaj więcej oleju lub mleka). Z powstałego ciasta uformuj kulę.
2. Ciasto włóż do lodówki na 10 minut.
3. Od tak przygotowanego ciasta oderwij niewielki kawałek masy (wielkości łyżki stołowej) i odłóż na bok.
4. Większą część masy rozwałkuj (ja polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).
5. Blaszkę wyłóż rozwałkowanym ciastem (dno oraz brzegi – tak aby powstała taka miseczka, którą napełnimy kremem).
6. Odłożony wcześniej kawałek ciasta delikatnie rozgnieć aby był troszkę cieńszy (nawet niedbale i tak potem będziemy go kruszyć i dodawać do kremu).
7. Tarte i spłaszczony kawałek piecz w 180 stopniach przez około 14 minut.
8. Upieczone ciasto pozostaw do przestygnięcia.

składniki na krem

  • 250g twarogu
  • 200g jogurtu
  • 60g ksylitolu/erytrytolu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • upieczony wcześniej kawałek ciasta (pozostały po robieniu spodu)

UWAGA! Twaróg oraz jogurt powinien być w temperaturze pokojowej.

WYKONANIE
1. Żelatynę zalej 5 łyżkami gorącej wody, odczekaj 5 minut i zamieszaj energicznie aż całość dokładnie się rozpuści. Pozostaw do przestygnięcia (nie zastygnięcia).
2. Twaróg, jogurt i słodzik zmiksuj na gładką masę w wysokim naczyniu.
4. Do masy serowej dodaj żelatynę i ponownie całość zmiksuj.
5. Na koniec dodaj pokruszony kawałek wcześniej upieczonego kawałka czekoladowego i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
6. Tak przygotowaną masę wyłóż na przestudzony spód czekoladowy.
6. Włóż do lodówki do momentu całkowitego stężenia masy.

składniki na polewę

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  1. Czekoladę rozpuść wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (kliknij TUTAJ aby zobaczyć jak prawidłowo ją wykonać).
  2. Rozpuszczoną polewą polej gotową tartę. 
  3. Chłódź w lodówce przez kilka godzin albo do momentu stężenia czekolady
  4. Smacznego!

4 komentarze

  1. Nie wiem, co się wydarzyło, ale boki ciasta po włożeniu do piekarnika opadły mi na dno (robiłam z podwójnej porcji, bo blaszka większa = ciasto dłużej się też piekło). Ale nie robi mi to, bo i tak będzie pyszne (chłodzi się).

    • Hmm niestety ciężko mi powiedzieć co się mogło wydarzyć, ale mam nadzieje ze będzie smakować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.