Rogaliki drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

Rogaliki z nadzieniem orzechowo-czekoladowym, czyli taka moja wersja kultowych drożdżówek 7days. W dzieciństwie jadłam je prawie codziennie, naprawdę je uwielbiałam. Niedawno poszłam do sklepu aby po dłuższym czasie sprawić sobie taką przyjemność. Niestety troszkę się zawiodłam, on smakował… sztucznie! Oczywiście był bardzo pyszny, ale muszę przyznać, że moja uzdrowiona wersja wygląda i smakuje o niebo lepiej! Dodatkowo nie zawiera dużo cukru i innych zbędnych składników. A ich wykonanie naprawdę nie jest trudne. To fakt, że zajmuje troszkę czasu, ponieważ trzeba odczekać aż ciasto ładnie wyroście. Dla chcącego nic trudnego kochani! Ćwiczymy silną wolę z ciastem drożdżowym? Do dzieła!

składniki na rozczyn

  • 30g świeżych drożdży
  • łyżka cukru (zwykłego)
  • łyżka letniego mleka

WYKONANIE ROZCZYNU
1. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj na jednolitą, płynną masę.
2. Odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

składniki na nadzienie

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 30g masła orzechowego
  • łyżka ulubionego alkoholu np. rumu  ( nie koniecznie)
  • ksylitol/erytrytol (do smaku)

WYKONANIE NADZIENIA
1. Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej.
2. Do rozpuszczonej, przestudzonej czekolady dodaj masło orzechowe, ewentualnie słodzik i alkohol. Całość zamieszaj (UWAGA! Możliwe, że masa będzie wyglądać jak zważona, czyli mocno zgęstnieje i przybierze szorstką teksturę, nie przejmuj się – wszystko jest w porządku).

składniki na CIASTO (na około 10 sztuk)

  • 420g mąki orkiszowej jasnej*/pszennej (+ odrobinę do podsypania przy wałkowaniu)
  • 75g ksylitolu/erytrytolu
  • 20g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 20g masła orzechowego
  • 200ml letniego mleka
  • jajko

*mąkę orkiszową jasną kupuję zazwyczaj w biedronce

WYKONANIE CIASTA
1. Wszystkie składniki wraz z rozczynem umieść w dużej misce i porządnie zagnieć (ciasto powinno być elastyczne)
2. Zagniecione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia swojej objętości.
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany obficie mąką. 
4. Rozwałkuj ciasto w kształt okręgu (cały czas podsypując mąką aby się nie przykleiło ani do blatu ani do wałka).
5. Koło rozetnij na osiem równych kawałków (takich jak zwykle podzielona jest pizza).
6. Na każdy z kawałków wyłóż łyżeczkę nadzienia (nadzienie wykładaj jak najbliżej podstawy trójkąta).
7. Rogaliki zwijaj od podstawy do wierzchołka.
8. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
9. Smacznego!



2 komentarze

    • Niestety nie próbowałam zastępować jajka czymś innym. Można spróbować połową rozgniecionego banan 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.