Domowa mąka owsiana

Dzisiaj chciałabym przekonać Ciebie, że wykonanie domowej mąki na bazie zdrowych zbóż jest banalnie proste. Jedyne czego potrzebujesz to płatki owsiane i dobry blender. Naprawdę warto poświęcić te 3 sekundy na przygotowanie budżetowej wersji mąki, której koszt jest minimalny. Ponadto, używając zmielonych płatków owsianych w swoich wypiekach, wzbogacamy je o mnóstwo składników odżywczych! Niektórzy naprawdę nie zdają sobie sprawy, że jest to ogromna skarbnica wszystkiego co dobre. Ważne mikroelementy, które możemy sobie dostarczyć dzięki owsu to między innymi:
żelazo jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek.
witamina B3 pomaga zamienić węglowodany w energię i odpowiednio wykorzystywać białko.
tiamina współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca.
witamina B2 bierze udział w transporcie tlenu w soczewce oka, chroni przed zaćmą, czyli warunkuje prawidłowe procesy widzenia. 
kwas foliowy jest potrzebny każdej komórce naszego ciała, od poczęcia do późnej starości.
biotyna odpowiada za dobry stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Mogłabym tak wymieniać w nieskończoność, jednak mam nadzieje że te kilka punktów wystarczy aby przekonać Cię do wprowadzenia płatków owsianych do swojej diety.

DO CZEGO UŻYWAC MĄKI OWSIANEJ?
No tak naprawdę to do wszystkiego. Świetnie sprawdzi się w naleśnikach, ciastkach, chlebkach bananowych, ciastach. W większości przepisach na moim blogu możesz wykorzystać właśnie tę mąkę. Jest naprawdę świetna. Szczególnie polecam ci placuszki owsiane ( z TEGO przepisu).

Uwaga, to będzie chyba najkrótszy przepis w historii tego bloga 🙂

SKŁADNIKI

  • dowolna ilość płatków owsianych
  1. Płatki owsiane zmiel na drobny proszek i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.